4-6 januari 2013 spelas norra europas största inomhustävling i boule-petanque. Arrangör är Club boule la Pomme de Pin Toarpsdal. Jag som ska berätta för er om det hela heter Herman Thorell, jag är tävlingsledare för Fyrlingen och ordförande i arrangörsföreningen. Jag vill med den här texten förmedla den skönhet och storhet som boule-petanque faktiskt står för, hur bred sporten är i Borås med Borås Boulecenter som naturlig samlingsplats. Och vilket fantastiskt stort och fint arrangemang Fyrlingen faktiskt är.
Är du nu oinvigd i petanquens ädla konst men tycker att det här verkar spännande har du också en unik chans att få pröva på. Under fredagskvällen, 4 januari, har alla möjligheten att pröva på att spela. I hallen hålls öppet hus för tävlingens delatagare, men vi som arrangör ordnar också med ett antal miniturneringar där vem som helst får deltaga. Har du du turen kan du alltså få chansen att vara med och tävla med eller mot några av sportens allra bästa utövare. Visst vore det häftigt?
Fyrlingen i Borås är årets första stora boulefest i Sverige. Tävlingen har vuxit sig så stark att den är ett givet inslag i många boulespelares kalender år efter år, inte bara i Sverige utan även i Norge och Danmark. Tävlingen lockar hela den svenska eliten, stora delar av den nordiska och flera mycket skickliga spelare utifrån europa. Som arrangör för Fyrlingen är det inget problem att locka spelare, istället har utmaningen blivit att försöka skapa plats åt så många som möjligt. Kort sagt har det blivit stor prestige att såväl delta i, som att försöka vinna tävlingen.
Förutom ett gediget arbete i föreningen Club boule la Pomme de Pin Toarpsdal, hittar man också framgångsfaktorer i det faktum att Borås Boulecenter är en av landets bäst byggda, drivna och placerade boulehallar. Med sina 18 fullstorleksbanor, ordentliga serviceinrättningar och en placering mitt i hjärtat av idrottsevenemangs-Borås, är hallen ett nav för boulen, såväl på tävlingsnivå som i den breda dagverksamheten. Reino Lindberg är mångårig hallchef och eldsjäl och högst delaktig i boulens frammarsch i staden.
- När jag kontrollmätte under vecka 45, en normalvecka, hade vi drygt 1300 som spelade boule. Allt ifrån motionssällskapen till föreningar som bedriver tävlingsverksamhet. En fantastisk siffra!
Hallen står alltså aldrig tom på dagtid under vardagarna. De många olika föreningarna med boule på programmet, trängs för att få plats. Men man samsa hjärtligt och över gränserna. De spelare som tagit steget från socialspel till tävlingsspel driver ofta sina mindre sällskap vidare med brinnande intresse.
- Under kontrollveckan var det 38 olika sällskap och föreningar som hade bokningar och spelade.
Boulehallen är ett resultat av en politisk kampanj för tiotalet år sedan och lever idag upp till de grunder hallen bland annat var tänkt att bygga på: friskvård och samvaro. Initiativtagarna ska vara stolta och nöjda över vad hallen har blivit. Men vad kan bli bättre?
- Boule är fortsatt den bästa formen av friskvård för de äldre. Vi ska även fortsatt värna om dem, de äldsta och svagaste, så att de kan spela sin boule i vår hall. Men om vi ska visionera om vad som kan bli bättre, så hoppas jag att den sterila hallen har fått fler mittperronger, där det kan stå gröna växter, bord och bäsnkar, med plats för åskådarna att komma närmare spelet. Jag hoppas också att en boulealllians har bildats, som kan jobba med det här och att säkra att pengarna som hallen drar in alltid går tillbaka till brukarna. Samt att vi får en ökad verksamhet med företagsboule.
Man räknar med att en halv miljon svenskar regelbundet spelar boulen i någon form varje år. Sporten är lättillgänglig, social och överbrygger många gånger klyftor mellan människor. Sporten, som egentligen ska heta petanque om man följer övriga europas normer, har sitt ursprung från Frankrike.
Samlingsnamnet för en rad olika spel med klot var och är boule. För hundra år sedan spelad men med löpande ansats och spelet hette Le Jeu Provencal. En åldrande och reumatisk herre vid namn Jules Lenoir hade sett sina glansdagar inom sporten passer förbi och han var pga sitt rörelsehinder förpassad till åskådarbänken. Men med sin inlevelse och otålighet var han ändå delaktig. Man ändrade så smått reglerna så att den gamle åter skulle mäkta med att vara med och spela, införde spel utan löpande ansats och istället skulle man stillastående kasta sina klot. Vips var petanque (av ped tanca) fött. Under ett par decennier växte sporten till över 100000 utövare och på sikt har den blivit en sport som utövas av människor i alla åldrar, med olika livsförutsättningar, men tillsammans på lika villkor. Kanske är det just det faktum, som ger sporten petanque förutsättning att bli nästa stora idrott i Sverige?
I Sverige kallar vi alltså petanque lite felaktigt för boule. Sporten har fått en pensionärsstämpel, då många av utövarna är äldre. Men steget från den dagliga verksamheten som pensionärerna står för och det som på riktigt är en precisionsidrott, har kanske blivit onödigt stort. I Frankrike ses unga och äldre i större utsträckning tävla mot varandra i samma tävlingar och där är rutin och teknisk kunskap många gånger vida överlägsen ungdomlig fysik. I Sverige skulle tävlingssporten petanque må bra av att man ökar tävlandet tillsammans, över åldersgränserna. Det tävlandet går i Sverige under benämningen Öppen klass, där får alla deltaga, till skillnad från många av de tävlingar där man sätter en veterangräns för deltagarna.
- Det är självklart väldigt viktigt för bouleverksamheten att spelet över åldersgränserna kommer igång på ett bra sätt. Det är ju här som vi bygger framtiden för boulen, därför måste alla hjälpas åt med detta arbete. Alla former som kan bidraga till att utveckla detta ska välkomnas.
Borås och det bouledistrikt vi tillhör, Wästgöta-Dahl (Västergötland och Dalsland) är landets starkaste vad gäller veteranboule, men etydligt mindre när det kommer till öppen boule. Det är på sikt en farlig utveckling, då en föryngring av sporten är nödvänig för att överleva. Därför satsar vi i Pomme de Pin Toarpsdal på tävlingar i stora format som vänder sig till alla.
Tävlingsverksamheten under årets helger blir allt starkare. Under våren 2013 kommer endast två helger under perioden januari-april stå fria från tävlingar. I övrigt kommer det alltså tävlas i hallen i en mängd olika former. Främst präglas verksamheten av veteranerna, men de öppna tävlingarna blir långsamt fler. Flaggskeppet är såklart Fyrlingen.
- Fyrlingen är oerhört viktig. Det är vår (Borås Boulecenters) mest och bäst arrangerade tävling.Det är den här typen av boule som lockar fler att bekanata sig med vår sport. Det är PR för Borås Stad, ett lyft helt enkel. Hela arrangörsföreningen Pomme de Pin förtjänar beröm och uppskattning för det arbete de lägger ned.
Reino Lindberg är veteran till åldern men tvekar inte över sitt deltagande i Fyrlingen. Han har vart så långt framme som semifinal i A-slutspelet. Då, 2011, slog hans lag flera favoriter på vägen fram till semifinalplatsen.
- Som deltagare i Fyrlingen vet man att man måste ge 100% hela tiden för att ta poäng mot dessa fantastiska boulespelare och det är väldigt lärorikt. Jag trivs helt förträffligt med att spela tävlingen, det är utan konkurrens den roligaste tävlingen jag vet under året. Man ser efter avslutad tävling redan fram emot nästa upplaga.
Under kommande upplaga av Fyrlingen blir det spel under dagarna tre. Lördagen och söndagen är vikt åt huvudtävlingen Fyrlingen. Hallen kommer att inredas för tävlingsspel, men också ges goda möjligheter för åskådare att sitta och titta på idrott av yppersta klass. Man kommer nära spelet och kan uppleva stämningen och skickligheten på bara några meters avstånd från utövarna, en unik idrottsupplevelse. Finalen sent på söndag eftermiddag och kväll kommer förmodligen vara idrottsprestation av en klass idrotts-Borås sällan får uppleva. För den idrottsintresserade borde det vara ett givet inslag, speciellt som det är gratis inträde hela helgen.
![]() |
Gästbloggare: Herman Thorell |
Hur som helst hoppas vi i Pomme de Pin Toarpsdal att ni Boråsare tar chansen att komma ned till Borås Boulecenter under helgen 4-6 januari. Det kommer bli en riktigt upplevelse. Borås boulecenters hallchef Reino Lindberg får avsluta den här texten.
- Jag vill hälsa alla hjärtligt välkomna, såväl spelare som publik, och jag hoppas vi får se många spännande boulematcher.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Löpande och uppdaterad information om vad som händer i Borås på boras.com och på facebook. De flesta foton vi publicerar är licensierade under Creative Commons-licens (CC-BY-SA) vilket innebär att du kan använda bilderna förhållandevis fritt så länge du hänvisar till källan. Du hittar våra bilder på Flickr där du också kan läsa mer om reglerna för användning av bilderna.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------